Quinoa (komosa ryżowa) to tak zwane pseudozboże, uprawiane od wielu tysięcy lat w Ameryce Południowej. Smaczne i odżywcze nasiona rośliny są doskonałym źródłem białka, zawierają ponadto wszystkie aminokwasy esencialne. Zawartość białka w komosie ryżowej ma tę samą wartość, co ilość protein w mleku. W porównaniu ze zbożami, quinoa posiada wiele zalet: jest bezglutenowa, lekkostrawna, ma niski indeks glikemiczny, w dodatku ładnie pachnie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego oraz białka, spożycie jej powoduje uczucie sytości. Może być spożywana przez osoby będące na diecie oraz chorych na cukrzycę. Obfitując w antyoksydanty, wzmacnia układ odpornościowy, jest również świetnym odkwaszaczem organizmu. Quinoa w proszku Purasana instant ma delikatny smak i łatwo rozpuszcza się w płynie.
Suplementy diety nie zastępują zdrowej i zbilansowanej diety oraz regularnych ćwiczeń. Wyniki mogą być różne u poszczególnych osób i nie są gwarantowane.
Chociaż uprawiana pierwotnie w Andach quinoa (komosa ryżowa) wykorzystywana jest jako zboże, zalicza się do rodziny komosowatych lub szarłatowatych (jak szpinak czy burak). Dobroczynne właściwości pokrytych łupiną nasion komosy ryżowej autochtoniczni indianie znali już przed wieloma tysiącami lat. Nieprzypadkowo uznana została przez indian za „matkę wszystkich zbóż”, ma bowiem przyjemny smak, jest lekkostrawna, a jednocześnie niezwykle bogata w substancje odżywcze.
Ze względu na swoje zalety – jest bowiem pełnowartościowym źródłem białka, bogatym w posiadające przeciwutleniające właściwości witaminy B, C i E, zawierającym ponadto wszystkie dziewięć aminokwasów esencialnych, których organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować – quinoa w pełni zasługuje na miano superżywności. Spośród substancji mineralnych zawiera duże ilości fosforu, wapnia, potasu, magnezu, miedzi i żelaza. Do ogromnych pozytywów komosy ryżowej zalicza się to, że jest absolutnie bezglutenowa, jest jednym z najlepszych naturalnych odkwaszaczy organizmu oraz redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wchłaniana jest powoli, nie podnosi więc nagle poziomu cukru we krwi, wobec tego spożycie quinoa jest wręcz wskazane osobom będącym na diecie i chorym na cukrzycę. Łagodzi chroniczne bóle głowy i zaburzenia trawienia, jak również osłabia objawy osteoporozy. Dzięki zawartości błonnika skutecznie oczyszcza jelita i detoksykuje organizm, pomaga też na zaparcia.
Quinoa to superżywność, zawierająca w dużych ilościach niezbędne dla życia substancje odżywcze i sole mineralne. Jest bogata w witaminy B, C i E o przeciwutleniającym działaniu, jak również beta-karoten, dzięki czemu doskonale wzmacnia układ odpornościowy, posiada zdolność neutralizowania raka, stanów zapalnych, oraz wolnych rodników, które znacznie podnoszą ryzyko zmian układu krwionośnego i przyspieszają proces starzenia skóry. Cechą szczególną komosy ryżowej jest to, że zawiera ona wszystkie dziewięć aminokwasów esencialnych, spełniających ważną rolę w budowie komórek, stymulują rozwój mięśni, pozytywnie wpływają na zdrowie skóry, stawów, naczyń krwionośnych i układu kostnego, poprawiają działanie układu odpornościowego. Jeden z aminokwasów esencjalnych, arginina, oddziałowuje na produkcję insuliny. Ze względu na zawartość beta-karotenu quinoa poprawia wzrok, zmniejszając ryzyko ślepoty, stymuluje produkcję witaminy A, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, stanowi ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Bogactwem substancji mineralnych przyczynia się do zlikwidowania ich niedoborów (żelazo, wapń, cynk, fosfor).
Ponieważ komosa ryżowa bogata jest w błonnik pokarmowy, jej obecość w naszym jadłospisie podczas oczyszczania jelit i detoksykacji organizmu jest więc niezwykle pożyteczna. Łagodzi zaparcia oraz objawy cukrzycy, co zawdzięcza również obecości błonnika. Quinoa, ze względu na swoje działanie oczyszczające i detoksykujące, przyczynia się do przywrócenia równowagi flory bakteryjnej jelit, zlikwidowania wzdęć, bóli brzucha i innych zaburzeń trawienia oraz problemów z przemianą materii, jak również chronicznych bóli głowy i zmęczenia, wpływa też pozytywnie na zapobieganie tym problemom. Bezglutenowa quinoa skutecznie odkwasza organizm, zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 redukują ryzyko nadwagi, raka i chorób serca.
Quinoa to niezwykle bogate źródło substancji odżywczych o silnym działaniu prozdrowotnym. Zawartość białka w komosie ryżowej jest niezwykle wysoka, dlatego spożycie jej nasion polecane jest szczególnie sportowcom, a w przypadku chorych na celiakię czy cukrzycę oraz osób odchudzających się nie ma żadnych przeciwskazań. Quinoa może być pomocna w przypadku poniższych objawów, chorób i stanów zdrowia:
Zakwaszenie organizmu
Celiakia
Cukrzyca
Osłabiona odporność organizmu
Problemy z trawieniem
Zaparcia
Wzdęcia
Chroniczne bóle głowy
Zmęczenie
Skład: pochodzący z Peru organiczny proszek z quinoa (Chenopodium quinoa).
Przechowywać w suchym miejscu. Po użyciu dokładnie zamknąć opakowanie.
Data ważności: zobacz na opakowaniu
przeciętna wartość odżywcza / 100g
wartość energetyczna
1557 kJ / 372 kcal
tłuszcze
3.47 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe
0.40 g
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe
0.97 g
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe
2.40 g
węglowodany
70.90 g
- w tym cukry
2.50 g
błonnik pokarmowy
7.32 g
białka
14.32 g
sól
0.08 g1
kwas foliowa
48.3 µg (24%*)
potas
600.27 mg (30%*)
witamina B1 (tiamina)
0.45 mg (40%*)
witamina B2 (riboflavina)
0.32 mg (22%*)
witamina B6 (piridoxina)
0.29 mg (20%*)
witamina E
6.01 mg (50%*)
fosfor
450.71 mg (64%*)
magnez
200.45 mg (53%*)
żelazo
5.5 mg (39%*)
miedź
0.46 mg (46%*)
magnan
2.27 mg (113%*)
cynk
3.60 mg (36%*)
Alanina
0.569 g
Arginina
1.10 g
Kwas asparaginowy
1.09 g
Kwas glutaminowy
1.76 g
Glicyna
0.710 g
Histydyna
0.381 g
Izoleucyna
0.481 g
Leucyna
0.829 g
Lizyna
0.740 g
Fenyloalanina
0.496 g
Prolina
0.458 g
Seryna
0.578 g
Tyrozyna
0.399 g
Walina
0.613 g
Treonin
0.484 g
Hydroksyprolina
< 0.05 g
Ornityna
< 0.05 g
1 występująca w naturze sól sodowa * % referencyjnej wartości spożycia
3 łyżeczki = 300 ml koktajlu/mleka/soku
Widziałeś już nasz przepis?
Praktyczne porady i przepisy na pyszne koktajle i desery, które dostarczają organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych!