Końcowa suma:
Razem produkt/produktów jest w koszyku
Chcę kontynuować zakupy Zamówienie

Wraz z produktem nasi klienci zamówili jeszcze:

Produkt miesiąca!
Sproszkowana Quinoa instant, produkt organiczny, 100%
-31%
zamiast 51 zł teraz tylko 35 zł / sztuka
Produkt miesiąca!
Opakowanie: 200 g
porcja wystarczająca na 30 dni
sprawdzony składnik organiczny
60-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy
Payment

Sproszkowana Quinoa instant, produkt organiczny, 100%

Quinoa (komosa ryżowa) to tak zwane pseudozboże, uprawiane od wielu tysięcy lat w Ameryce Południowej. Smaczne i odżywcze nasiona rośliny są doskonałym źródłem białka, zawierają ponadto wszystkie aminokwasy esencialne. Zawartość białka w komosie ryżowej ma tę samą wartość, co ilość protein w mleku. W porównaniu ze zbożami, quinoa posiada wiele zalet: jest bezglutenowa, lekkostrawna, ma niski indeks glikemiczny, w dodatku ładnie pachnie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego oraz białka, spożycie jej powoduje uczucie sytości. Może być spożywana przez osoby będące na diecie oraz chorych na cukrzycę. Obfitując w antyoksydanty, wzmacnia układ odpornościowy, jest również świetnym odkwaszaczem organizmu. Quinoa w proszku Purasana instant ma delikatny smak i łatwo rozpuszcza się w płynie.


składniki nie modyfikowane genetycznie

zamiast 51 zł teraz tylko 35 zł / sztuka

Do koszyka
Payment
  • Opis
  • Przepisy
  • Mechanizm działania
  • Dlaczego możesz go potrzebować?
  • Składniki
  • Sposób użycia

Chociaż uprawiana pierwotnie w Andach quinoa (komosa ryżowa) wykorzystywana jest jako zboże, zalicza się do rodziny komosowatych lub szarłatowatych (jak szpinak czy burak). Dobroczynne właściwości pokrytych łupiną nasion komosy ryżowej autochtoniczni indianie znali już przed wieloma tysiącami lat. Nieprzypadkowo uznana została przez indian za „matkę wszystkich zbóż”, ma bowiem przyjemny smak, jest lekkostrawna, a jednocześnie niezwykle bogata w substancje odżywcze.
Ze względu na swoje zalety – jest bowiem pełnowartościowym źródłem białka, bogatym w posiadające przeciwutleniające właściwości witaminy B, C i E, zawierającym ponadto wszystkie dziewięć aminokwasów esencialnych, których organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować – quinoa w pełni zasługuje na miano superżywności. Spośród substancji mineralnych zawiera duże ilości fosforu, wapnia, potasu, magnezu, miedzi i żelaza. Do ogromnych pozytywów komosy ryżowej zalicza się to, że jest absolutnie bezglutenowa, jest jednym z najlepszych naturalnych odkwaszaczy organizmu oraz redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wchłaniana jest powoli, nie podnosi więc nagle poziomu cukru we krwi, wobec tego spożycie quinoa jest wręcz wskazane osobom będącym na diecie i chorym na cukrzycę. Łagodzi chroniczne bóle głowy i zaburzenia trawienia, jak również osłabia objawy osteoporozy. Dzięki zawartości błonnika skutecznie oczyszcza jelita i detoksykuje organizm, pomaga też na zaparcia.

Bibliografia:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20814881
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19878856
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1546052
https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/health-benefits-of-quinoa.html
http://www.medicalnewstoday.com/articles/274745.php

Quinoa to superżywność, zawierająca w dużych ilościach niezbędne dla życia substancje odżywcze i sole mineralne. Jest bogata w witaminy B, C i E o przeciwutleniającym działaniu, jak również beta-karoten, dzięki czemu doskonale wzmacnia układ odpornościowy, posiada zdolność neutralizowania raka, stanów zapalnych, oraz wolnych rodników, które znacznie podnoszą ryzyko zmian układu krwionośnego i przyspieszają proces starzenia skóry. Cechą szczególną komosy ryżowej jest to, że zawiera ona wszystkie dziewięć aminokwasów esencialnych, spełniających ważną rolę w budowie komórek, stymulują rozwój mięśni, pozytywnie wpływają na zdrowie skóry, stawów, naczyń krwionośnych i układu kostnego, poprawiają działanie układu odpornościowego. Jeden z aminokwasów esencjalnych, arginina, oddziałowuje na produkcję insuliny. Ze względu na zawartość beta-karotenu quinoa poprawia wzrok, zmniejszając ryzyko ślepoty, stymuluje produkcję witaminy A, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, stanowi ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Bogactwem substancji mineralnych przyczynia się do zlikwidowania ich niedoborów (żelazo, wapń, cynk, fosfor).
Ponieważ komosa ryżowa bogata jest w błonnik pokarmowy, jej obecość w naszym jadłospisie podczas oczyszczania jelit i detoksykacji organizmu jest więc niezwykle pożyteczna. Łagodzi zaparcia oraz objawy cukrzycy, co zawdzięcza również obecości błonnika. Quinoa, ze względu na swoje działanie oczyszczające i detoksykujące, przyczynia się do przywrócenia równowagi flory bakteryjnej jelit, zlikwidowania wzdęć, bóli brzucha i innych zaburzeń trawienia oraz problemów z przemianą materii, jak również chronicznych bóli głowy i zmęczenia, wpływa też pozytywnie na zapobieganie tym problemom. Bezglutenowa quinoa skutecznie odkwasza organizm, zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 redukują ryzyko nadwagi, raka i chorób serca.

Quinoa to niezwykle bogate źródło substancji odżywczych o silnym działaniu prozdrowotnym. Zawartość białka w komosie ryżowej jest niezwykle wysoka, dlatego spożycie jej nasion polecane jest szczególnie sportowcom, a w przypadku chorych na celiakię czy cukrzycę oraz osób odchudzających się nie ma żadnych przeciwskazań.
Quinoa może być pomocna w przypadku poniższych objawów, chorób i stanów zdrowia:

  • Zakwaszenie organizmu
  • Celiakia
  • Cukrzyca
  • Osłabiona odporność organizmu
  • Problemy z trawieniem
  • Zaparcia
  • Wzdęcia
  • Chroniczne bóle głowy
  • Zmęczenie

Skład: pochodzący z Peru organiczny proszek z quinoa (Chenopodium quinoa).

Przechowywać w suchym miejscu. Po użyciu dokładnie zamknąć opakowanie.

Data ważności: zobacz na opakowaniu

przeciętna wartość odżywcza / 100g
wartość energetyczna 1557 kJ / 372 kcal
tłuszcze 3.47 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.40 g
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe 0.97 g
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe 2.40 g
węglowodany 70.90 g
- w tym cukry 2.50 g
błonnik pokarmowy 7.32 g
białka 14.32 g
sól 0.08 g1
kwas foliowa 48.3 µg (24%*)
potas 600.27 mg (30%*)
witamina B1 (tiamina) 0.45 mg (40%*)
witamina B2 (riboflavina) 0.32 mg (22%*)
witamina B6 (piridoxina) 0.29 mg (20%*)
witamina E 6.01 mg (50%*)
fosfor 450.71 mg (64%*)
magnez 200.45 mg (53%*)
żelazo 5.5 mg (39%*)
miedź 0.46 mg (46%*)
magnan 2.27 mg (113%*)
cynk 3.60 mg (36%*)
Alanina 0.569 g
Arginina 1.10 g
Kwas asparaginowy 1.09 g
Kwas glutaminowy 1.76 g
Glicyna 0.710 g
Histydyna 0.381 g
Izoleucyna 0.481 g
Leucyna 0.829 g
Lizyna 0.740 g
Fenyloalanina 0.496 g
Prolina 0.458 g
Seryna 0.578 g
Tyrozyna 0.399 g
Walina 0.613 g
Treonin 0.484 g
Hydroksyprolina < 0.05 g
Ornityna < 0.05 g

1 występująca w naturze sól sodowa
* % referencyjnej wartości spożycia

Supergreens sposób użycia 3 łyżeczki = 300 ml koktajlu/mleka/soku

Widziałeś już nasz przepis? Widziałeś już nasz przepis?
Praktyczne porady i przepisy na pyszne koktajle i desery, które dostarczają organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych!

Inne osoby kupiły również te produkty:

Superżywność blog: