Koszt dostawy:
Końcowa suma:
(Razem produkt/produktów jest w koszyku)
Chcę kontynuować zakupy Zamówienie

Wraz z produktem nasi klienci zamówili jeszcze:

Specjalna superżywność

Specjalna superżywność

Superżywność charakteryzuje to, że sporządzona jest z takich składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Tym składnikiem może być antyoksydant albo witamina lub substancja mineralna. Podstawowym wymogiem jest, aby nie były to produkty sztucznie wytworzone. Należy zauważyć, że nie istnieje jedyny taki produkt spożywczy, który w 100 %, w maksymalnej ilości zawiera wszystkie rodzaje odżywek, które potrzebne są do funkcjonowania ludzkiego organizmu. Natomiast bezsporne jest, że w naszym zagonionym życiu coraz więcej osób staje się zwolennikami świadomego, zdrowego odżywiania.
Co roku przygotowywana jest lista najlepszej super żywności. Na podstawie zestawienia Dailymail z 2016 roku pięć najlepszych to: glony morskie, olej z awokado, woda brzozowa, mąka ze słodkich ziemniaków i teff.

Glony morskie

Glony są roślinami o różnorodnej budowie, nie posiadającymi korzeni, liści, tkanek, zdolnymi do fotosyntezy. Ludzie z glonami spotykają się regularnie w przyrodzie od początku, podobnie jak my mogli je spożywać również nasi przodkowie.

Najwcześniejsze dane związane ze spożywaniem gatunków Spiruliny pochodzą z XVI wieku. Obok Azteków w XX wieku w Afryce tubylcy spożywali je jako placek i sos. Spirulina stała się znana jako „jedzenie przyszłości”, natomiast jako suplement diety zwrócono na nią uwagę. Zawartość białka stanowi 56-71% suchej masy, skład esencjonalnych aminokwasów jest prawie idealne, dlatego może być odpowiednią alternatywą uzupełnienia białka w surowej diecie wegetariańskiej.

Znajdujące się w niej związki karotenoidów (alfa- i beta-karoten), fikobiliproteiny i przeciwutleniacze chlorofilowe oraz związki wiążące substancje szkodliwe.Znajdują się w niej również w znacznych ilościach miksoksantofile, luteina i zeaksantyna. Zeaksantyna i luteina zmniejszają związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej i zaćmę. Oprócz tego często stosowane są przy leczeniu anemii.

Pigment fikocyjanina ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, wzmacniające odporność, jak również hematopoetyczne i antywirusowe oraz cechy prebiotyków, dzięki czemu może odgrywać ważną rolę w pokonywaniu Candida albicans.

Rozprzestrzenianie się gatunków Chlorella rozpoczęło się w latach osiemdziesiątych wraz z rozpowszechnianiem zdrowego stylu życia. Ze względu na celulozową ścianę komórkową jej strawność nie jest zbyt dobra, ale jej działanie detoksykacyjne jest znakomite! Wśród wszystkich znanych roślin ma największą zawartość chlorofilu, jest bogata zarówno w witaminy, substancje mineralne i błonnik roślinny, pomaga w oczyszczaniu jelita.
Wśród roślin zawartość białka jest prawie wyjątkowa!
Pewne mikroglony mogą służyć jako źródło kwasów tłuszczowych EPA i DHA.

Glony są stosowane na wielu obszarach, na przykład w ochronie przyrody – w trakcie usuwania ze środowiska ołowiu, kadmu, w przemyśle spożywczym jako naturalny barwnik,przy produkcji żywności funkcjonalnej w celu poprawy składu kwasu tłuszczowego, dla zwiększenia ilości aminokwasów, zwiększenia probiotycznych mikroorganizmów w zakwaszonych produktach mlecznych oraz możemy się spotkać z nimi również w kosmetykach.

Olej z awokado

Awokado (Persea americana) lub inaczej gruszka awokado, gruszka aligatora to owoc należący do rodziny wawrzynowatych. Najbardziej znany gatunek o czarnej skórce i delikatnym smak orzecha to odmiana awokado Hass. Wśród owoców o zielonej skórce najpopularniejszym jest Fuerte.
Ma dobroczynne działanie w zapobieganiu przed chorobami serca i układu krążenia, zmniejsza poziom cholesterolu, zmniejsza stany zapalne, jest doskonałym antyoksydantem i posiada właściwości przeciwnowotworowe. Warto jednak uważać, bowiem u osób uczulonych na lateks może powodować alergię krzyżową i zdecydowanie zmniejszać działanie leków przeciwzakrzepowych z powodu na dużą zawartość witaminy K.

Olej z awokado może być używany do sałatek, gotowania jak również do grillowania, ale warto go natychmiast wykorzystać, bowiem łatwo jełczeje. Z powodu obojętnego smaku mogą być sporządzane z niego zarówno słodkie jak i słone potrawy, ale pomijajmy gotowanie, ponieważ wtedy gorzknieje! Sałata, zupa, koktajl, lody to słodycze z małą ilością cukru i limonką. Może być również wykorzystane jako podstawa do kanapek lub sushi. Oprócz oliwy i oleju z kokosa warto trzymać w kuchni również olej z awokado. Z powodu dużej zawartości witaminy E dobrze wpływa na naszą skórę, dlatego też wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym.

Woda brzozowa

Słodzik naturalnego pochodzenia, tegoroczny superdrink! Sok wypływający z otworu wywierconego w pniu brzozy nazywany jest sokiem z brzozy, wodą brzozową. Medycyna ludowa w naszej ojczyźnie stosowała ją do leczenia chorób płuc i nerek, Indianie z Ameryki Północnej i Eskimosi stosowali ją jako środek moczopędny. Może być spożywana na świeżo, ale najczęściej zagęszczona jest jak syrop, ponieważ szybko się psuje. Zdobycie jej jest nadzwyczaj trudne, natomiast ze względu na zdrowie jest ważna, bowiem zawiera również kwas jabłkowy, kwas bursztynowy, kwas cytrynowy, substancje mineralne, potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, mangan, żelazo, aminokwasy. Natomiast warto uważać, ponieważ sok i syrop z brzozy mogą powodować nietolerancję żywieniową lub alergię pokarmową!

Teff

Teff lub inaczej miłka abisyńska to rodzaj bezglutenowego zboża pochodzącego z Etiopii. Dzięki dużej zawartości skrobi jest również doskonałym surowcem do leczenia wysokiego ciśnienia i do diety. Może być podawany jako dodatek, jak również jako część potrawy jednodaniowe. Możemy upiec z niego również injerę czyli etiopski placek chlebowy.

Mąka ze słodkich ziemniaków

W przypadku dietetycznego odżywiania i paleo w 100% może zastąpić zwykłą mąkę. Super właściwości zapewnia duża zawartość błonnika, witaminy A, żelaza i wapnia. Posiada zdolność stabilizowania poziomu cukru we krwi.

Te pięć super żywności zostało przedstawione bez chęci pokazania wszystkich. Na liście produktów przeciwnowotworowych i zapobiegających przed nimi występują między innymi szpinak, papaja, brokuły, czarne jeżyny, czosnek, pomidory i orzechy. Wśród super potraw pomagających w trawieniu znajdują się: czarny pieprz, soczewica, tran, imbir, mięta, ananas, kiszona kapusta.
Biorąc pod uwagę różnorodność pożywienia ważna jest zrównoważona dieta z wykorzystaniem możliwości ukrytych w super żywności.
Życzę wszystkim smacznego!

źródła:
1. Farrar W. V.: Tecuitlaitl;A Glimpse of Aztec Food Technology, Nature 211, 341-342, 23 July 1966
2. Johnston H W: The Biological and Economic Importance of Algae. Part 4: the Industrial Culturing of Algae, Tuatara: Volume 22, Issue 2, June 1976
3. Ciferri O: Spirukina, the Edible Microorganism, MICROBIOLOGICAL REVIEWS, Dec. 1983, p. 551-578.
4. Doughman SD,Krupanidhi S, Sanjeevi CB. Omega-3 fatty acids for nutrition and medicine: considering microalgae oil as a vegetarian source of EPA and DHA. Curr Diabetes Rev. 2007 Aug;3(3):198-203.
5. Watanabe F, Takenaka S, Kittaka -Katsura H, Ebara S, Miyamoto E.: Characterization and bioavailability of vitamin B12-compounds from edible algae., J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2002 Oct;48(5):325-31.
http://guidedoc.com/best-superfoods-list
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213450

51 zł / sztuka
Opakowanie: 200 g
dostawa do domu w ciągu 24 godzin
30 porcja wystarczająca na %s dni
sprawdzony składnik organiczny
60-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Do koszyka


składniki nie modyfikowane genetycznie

Szukaj artykułu: