Właściwości lecznicze pietruszki: jak chroni nasze zdrowie?
Jedną z z najczęściej używanych przypraw jest pietruszka, chociaż niewiele osób wie, że spożywana w formie kuracji posiada również liczne w...
Choć Inkowie nazywali ją Matką nasion, quinoa nie ma nic wspólnego z roślinami zbożowymi. Jest rośliną należącą do rodziny szarłatowatych, ale nie lubimy jej ze względu na jej pochodzenie, lecz ze względu na to, że posiada wyjątkowe właściwości chroniące zdrowie, a ponadto jest smaczna.
Quinoa (Chenopodium quinoa) rosnące głównie w Peru i Boliwii, znana także jako komosa ryżowa albo indiańskim prosem, tysiące lat temu była superżywnością Inków, ponadto stosowali ją jako lekarstwo, ze względu na tą ostatnią właściwość hiszpańscy zdobywcy próbowali ją wykarczować. Tubylcy jednak nie zrezygnowali ze swojej świętej żywności, dlatego zaczęli ją uprawiać w tajemnicy, w takich miejscach, do których Hiszpanie nie mieli dostępu. Ich determinacja nie była bezużyteczna, ponieważ ich ulubiona roślina znowu zaczęła rosnąć, jednak tak się o nią obawiali, że świat do końca XX wieku nie wiedział o jej istnieniu. Uwagę współczesnego człowiek na quinoa-e zwrócił boliwijski filozof, dokładniej najpierw dwóch jego amerykańskich uczniów, którzy potem uczynili ją popularną na całym świecie.
Podobnie jak nasiona zboża nasiona quinoa łączą różne korzystne właściwości, tak więc zajmują godne miejsce wśród superżywności. Nie zawiera laktozy i glutenu, ma niską zawartość kalorii, ponadto jest pełnowartościowym źródłem białka. Quinoa podobna do prosa, obfitująca w błonnik, w wyjątkowy sposób zawiera dziewięć tych aminokwasów, których organizm nie jest wstanie wytworzyć, oprócz tego zawiera jeszcze żelazo, witaminę C, B i E, magnez, potas, wapń cynk.Ponieważ quinoa jest bogata w kwercetynę, o właściwościach przeciwutleniających, która neutralizuje wolne rodniki, spożywanie jej chroni przed różnymi stanami zapalnymi, chorobami serca i układu krążenia, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, ponadto spowalnia starzenie. Ze względu na zawartość błonnika, jest mało kaloryczna, lekkostrawna quinoa może być doskonałym dodatkiem w diecie, ponieważ powoduje poczucie sytości, spożywanie jej zapobiega przed podwyższeniem poziomu cukru we krwi po jedzeniu. Stymuluje funkcjonowanie mięśni jelitowych, można użyć jej przy zaparciu, zapobiega przed powstawaniem hemoroidów, czyści jelita.
Najlepiej, jeśli podobnie do ryżu gotujemy ją w dwukrotnie większej ilości wody przez 15-20 minut, tak przyrządzoną można zjeść jako dodatek, jako kaszę. Quinoa-ę można także zmieszać z warzywami i owocami w sałatkach owocowych, podczas gdy przyrządzoną z niej mąkę można używać do ciastek, naleśników. Quinoa ugotowana z mlekiem kokosowym, ryżowym albo migdałowym jest podobna do grysiku.
Ponieważ quinoa-ę pokrywa naturalna, gorzka powłoka, tak zwana saponina, która nie dopuszcza owadów, przed użyciem zalecamy ją przepłukać w dużej ilości wody.
źródło:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/274745.php
https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/health-benefits-of-quinoa.html