Koszt dostawy:
Końcowa suma:
(Razem produkt/produktów jest w koszyku)
Chcę kontynuować zakupy Zamówienie

Wraz z produktem nasi klienci zamówili jeszcze:

Cudowne sproszkowane pestki winogron: wszechstronna superżywność

Cudowne sproszkowane pestki winogron: wszechstronna superżywność

Dobroczynne działanie zdrowotne pestek winogron wyróżnia się również wśród superżywności. Mogą pomagać nam w zapobieganiu i leczeniu licznych chorób, są szczególnie skuteczne jeśli spożywamy je w sproszkowanej postaci.

Jeśli myślimy o winogronach, to zaraz przychodzi nam do głowy ich wspaniały smak i zapach i to, że są nadzwyczaj zdrowe. Natomiast być może mało osób wie o tym, że substancje czynne owocu koncentrują się w jego pestce. Tak więc pestki winogron są najcenniejszą częścią rośliny, ale nie jest wszystko jedno, w jaki sposób trafiają do naszego organizmu. Bowiem w tym celu, aby dobroczynne składniki spełniały swoją rolę nie wystarczy ich rozgryźć, dlatego proponowane jest spożywanie sproszkowanych pestek winogron, które mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Ze sproszkowanych pestek winogron w stosunku do rozgryzionych uwalnia się znacznie więcej substancji czynnych, które są pożyteczne dla organizmu. I jeszcze coś: w tym celu, aby faktycznie cieszyć się zaletami pestek z winogron trzeba by spożyć ogromne ilości owoców, natomiast w zmielonej postaci wystarczy tylko kilka łyżeczek dziennie.

Nie tylko można je spożywać samodzielnie

Tak jak już wcześniej pisaliśmy, rozgryzione pestki z winogron nie są smaczne i nie otrzymujemy z nich wartościowych składników. W przeciwieństwie do tego miazga już znacznie bardziej przypomina owoce, natomiast zmieszana z wodą lub jogurtem ma przyjemny zapach. Możliwości wykorzystania sproszkowanych pestek z winogron są nadzwyczaj szerokie, bowiem możemy wrzucić je do koktajlu, sporządzić z nich smoothie, a nawet możemy je dodać do ciast.

Składniki witalne

Pestki z winogron zawierają w dużej ilości witaminę A, B, E i C, mikroelementy, substancje mineralne, fosfor, wapń potas, magnez i żelazo. Od tych elementów ważniejszepolifenole, a w szczególności oligomeric proanthocyanidin (OPC) i resweratrol, które są nadzwyczaj silnymi antyutleniaczami. Na szczególną uwagę zasługuje również kwas alfa-linolenowy, który należy do kwasów tłuszczowych omega-3, którego wspaniałym źródłem są również pestki z winogron.

Znakomity efekt antyoksydacyjny

Spokojnie możemy stwierdzić, że pestki z winogron są prawdziwą składnicą antyutleniaczy, nie tylko ze względu na ich dużą ilość, ale również różnorodność (witamina A, witamina C, witamina E, polifenole) antyoksydacyjnych substancji czynnych. Spośród nich najważniejsze są oligomeric proanthocyanidins (OPC), które są dwudziestokrotnie silniejszym antyoksydantem niż witamina C oraz spowalniający starzenie, poprawiający funkcjonowanie mózgu i chroniący żyły resweratrol.
Ta różnorodność znajduje również odzwierciedlenie w chroniącym zdrowie działaniu pestek z winogron, dzięki czemu pomagają one w leczeniu oraz zapobieganiu przed znacznie większą ilością dolegliwości niż inne pokarmy o działaniu antyoksydacyjnym.
Zobojętniają produkowane w organizmie, zbędne wolne rodniki, dzięki temu znacznie zmniejszając ryzyko chorób nowotworowych, stanów zapalnych i chorób układu krążenia oraz hamują szkodliwe przyspieszenie starzenia się komórek. Wśród ostatnich wyników jest również marszczenie się skóry, które również możemy zrównoważyć poprzez regularne spożywanie pestek z winogron. Antyoksydanty poprawiają również funkcjonowanie układu odpornościowego, dlatego też pestki z winogron mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu zakażeń.

Chronią serce

Aktywne składniki przeciwutleniające, w pierwszym rzędzie resweratrol, zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia ścianki żył, zapobiega przed stanami zapalnymi, zapobiega przed chorobami układu krążenia, natomiast nie tylko dlatego jest wspaniała ochrona serca jaką zapewniają pestki z winogron. Znajdujący się w nich kwas tłuszczowy omega-3, czyli kwas alfa-linolenowy (organizm nie jest w stanie go wytworzyć), zmniejsza szanse powstania miażdżycy, wysokiego ciśnienia krwi, zawału, nagłej śmierci sercowej i choroby wieńcowej. Dlatego też niezbędny jest kwas alfa-linolenowy, ponieważ konieczny jest on do odpowiedniego rozwoju komórek.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego stwierdzili, że spożywany w formie kuracji przez sześć tygodni wyciąg z pestek winogron zmniejsza ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie (120–139 Hgmm). U chorych zauważono również poprawę poziomu insulina na czczo i wrażliwości na insulinę.

Może zapobiegać przed rakiem

Wcześniej wspominaliśmy już, że składniki antyoksydujące pestek z winogron walczą również z nowotworami złośliwymi. Nie tylko mogą zmniejszyć ryzyko powstania raka, ale sprawiają, że leczenie jest bardziej skuteczne. Naukowcy z Uniwersytetu w Colorado donieśli, że w doświadczeniach ze zwierzętami wyciąg z pestek winogron znacznie zmniejszał rozmiary nowotworu w jelicie grubym, natomiast pracownicy chińskiego Uniwersytetu Zhejiang znaleźli również dowód na wpływ resweratrolu znajdującego się w pestkach winogron na raka żołądka. Zgodnie z wynikami innych badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Colorado wyciąg z pestek winogron w przypadku ludzkiego raka prostaty przyczynia się do wyniszczenia komórek rakowych.

Osoby odchudzające się i cukrzycy

Zarówno dla osób walczących z nadwagą jak i dla cukrzyków może być korzystne spożywanie pestek z winogron, z powodu zawartości OPC. Bowiem oligomeric proanthocyanidins zwiększa metabolizm tłuszczy i ich spalanie oraz rozpad glukozy.

Jeszcze więcej dobroczynnych efektów

Również wtedy możemy liczyć na pestki z winogron, kiedy z wiekiem pogarsza nam się wzrok, jak również może złagodzić dolegliwości związane z hemoroidami. Poprawia sprawność fizyczną i umysłową, zwiększa dopływ tlenu do komórek, łagodzi objawy choroby Alzheimera, przyczynia się do detoksykacji organizmu, może równoważyć uszkodzenia skóry po zbytnim opalaniu. Osoby, które regularnie spożywają pestki z winogron nie często chorują i szybciej zdrowieją.

Uwaga! Spożywanie pestek z winogron nie jest zalecane tym osobom, które zażywają leki na krzepnięcie krwi.

Literatura fachowa:
https://theconsciouslife.com/foods/grapeseed-oil-04517.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12419835
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4205418
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26568249
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4217504
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20623546

59 zł / sztuka
Opakowanie: 200 g
dostawa do domu w ciągu 24 godzin
30 porcja wystarczająca na %s dni
sprawdzony składnik organiczny
60-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Do koszyka


składniki nie modyfikowane genetycznie

Szukaj artykułu: