Koszt dostawy:
Końcowa suma:
(Razem produkt/produktów jest w koszyku)
Chcę kontynuować zakupy Zamówienie

Wraz z produktem nasi klienci zamówili jeszcze:

Nasiona chia: gwiazda superżywności

Nasiona chia: gwiazda superżywności

Nasiona chia: przeciwutleniajaca superżywność

Korzystne właściwości nasion chia (szałwii hiszpańskiej) wyróżniają je nawet spośród superżywności. Ponieważ same są bez smaku, znajdują szerokie zastosowanie – w dodatku nawet przetworzone nie tracą korzystnych dla zdrowia właściwości. Chronią serce i układ naczyniowy człowieka, poprawiają trawienie, skutecznie detoksykują, ponadto – zawierając niezwykle dużo antyoksydantów – mają spore szanse w walce z rakiem.

Nasiona chia – których nazwa w języku majów oznacza siłę – są niezwykle bogate w niezbędne dla zdrowia składniki odżywcze, węglowodany, witaminę A, B1, B2, C, E i J, kwas foliowy, fosfor, magnez i cynk. W dwudziestu procentach składają się z białka, zawierają więcej wapnia niż mleko, zawartością potasu przewyższają banana, cechuje je bogactwo antyoksydantów, kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika. Kolejną zaletą nasion chia jest to, że mogą być spożywane przez chorych na cukrzycę i osoby z nietolerancją glutenu, w dodatku zachowują swoje korzystne dla zdrowia właściwości nawet po obróbce cieplnej. Pożyteczne właściwości nasion chia wyróżniają je nawet spośród superżywności, która uznawane jest za najzdrowsze pożywienie na świecie: skutecznie detoksykują organizm, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi (zwiększają ilość dobrego, a zmniejszają ilość złego cholesterolu), chronią system naczyniowy przed zwapnieniem, dzięki czemu chronią serce, z uwagi na zawartość błonnika poprawiają trawienie, likwidują zaparcia. Są doskonałym wzmacniaczem energii, dzięki zawartości antyoksydantów – pod tym względem zaś nasiona chia wyprzedzają nawet czarne jagody, uważane za skarbnicę przeciwutleniaczy – hamują proces starzenia, przyczyniają się do wiązania wolnych rodników, będących przyczyną powstawania raka, stanów zapalnych i problemów naczyniowych, oraz do zapobiegania zaćmie. O znakomitych właściwościach przeciwutleniających nasion chia świadczy publikacja w periodyku Journal of Chromatography, opracowana przez meksykańskich uczonych. Nasiona chia pomagają także uniknąć osteoporozy, dlatego szczególnie dobrze mogą się przysłużyć w okresie klimakterium. Ze względu na znaczną ilość potasu spożycie nasion chia może obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Szczególną cechą nasion chia jest zdolność do pęcznienia na skutek wody, kiedy potrafią wielokrotnie zwiększyć swoją objętość: powstała w ten sposób galaretowata masa działa podobnie, jak błonnik: usuwa z jelit zalegające toksyny i pozostałości przemiany materii oraz likwiduje zaparcia. Kolejną zaletą nasion chia jest to, że oprócz funkcji oczyszczającej jelita powoduje uczucie sytości, czym podnosi skuteczność kuracji odchudzającej.

21 zł / sztuka
Opakowanie: 200 g
dostawa do domu w ciągu 24 godzin
30 porcja wystarczająca na %s dni
sprawdzony składnik organiczny
60-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Do koszyka


składniki nie modyfikowane genetycznie

Szukaj artykułu: