Końcowa suma:
Razem produkt/produktów jest w koszyku
Chcę kontynuować zakupy Zamówienie

Wraz z produktem nasi klienci zamówili jeszcze:

Mleko bez laktozy: zdrowsze, jeśli wybrać takie, które jest pochodzenia roślinnego

Mleko bez laktozy: zdrowsze, jeśli wybrać takie, które jest pochodzenia roślinnego

Większość osób sądzi, że mleko bez laktozy faktycznie nie zawiera laktozy, natomiast nie jest odciągany z niego cukier mleczny, a jedynie dzięki dodanemu enzymowi laktazy mleko może być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Natomiast mleko bez laktozy posiada znacznie zdrowszą alternatywę, mleko roślinne.

Istnienie mleka bez laktozy dla wielu osób oznacza przyjemność, bowiem dzięki temu z mleka i mlecznych przysmaków nie muszą zrezygnować również te osoby, których organizm nie wytwarza wcale lub tylko w małej ilości enzym laktazy rozkładający laktozę. Chociaż w systemie jelitowym ludzi w wieku dziecięcym jeszcze jest obecna flora bakteryjna rozkładająca cukier mleczny (bowiem mleko matki również zawiera cukier mleczny), większość z nas dorastając traci zdolność trawienia cukru mlecznego. Oczywiście nie oznacza to, że niektóre osoba automatycznie walczą ze wzdęciem, biegunką i nudnościami oraz skurczami brzucha od mleka krowiego, bowiem organizm bardzo mądrze „naprawia błędy”. Bowiem bakterie flory jelitowej z czasem są w stanie przystosować się i pomagają w tym, żeby od mleka fermentującego w układzie trawiennym wyzwolić osoby cierpiące na brak enzymów.

Czy mleko bez laktozy jest zdrowe czy też nie?

Błędem jest, że krowie mleko bez laktozy jest zdrowsze niż zwykłe mleko krowie. Zawartość tłuszczu wcale nie jest mniejsza, a ponadto nosi w sobie szkodliwe dla zdrowia antybiotyki oraz hormony, które otrzymują krowy dające mleko. Te zwierzęta często są karmione paszą ze środkami owadobójczymi, a ponadto są one hodowane w wielkoprzemysłowych, nieludzkich warunkach. Ponieważ mleko krowie bez laktozy ze względu na jego wysoką cenę wiele osób jest w stanie kupić tylko od czasu do czasu, dłużej stoją na półkach, dlatego też producenci ultrapasteryzują je. Ze względu na wysoką obróbkę cieplną większa część witamin znajdujących się w mleku zostaje zniszczona, są one uzupełniane dodanymi, syntetycznymi witaminami.

Rozwiązanie stanowi mleko roślinne

Zdrowe mleko bez laktozy i cholesterolu możemy otrzymać również z roślinnych źródeł. Mleko roślinne sporządzane z migdałów, nerkowca, kokosu, ryżu, soi, ewentualnie z owsa, orzeszków ziemnych, kasztanów, siemienia lnianego cieszą się coraz większą popularnością nie tylko wśród weganów. Zwolennicy zdrowego stylu życia tak samo je lubią, a co więcej sporządzają je, bowiem w dzisiejszych czasach dla każdego dostępne jest urządzenie do przygotowania mleka roślinnego. Oczywiście bez niego również możemy przygotować w domu mleko roślinne. W tym celu wykorzystany surowiec/ziarenka należy namoczyć w dużej ilości wody, a następnie po odlaniu wody ze świeżą wodą wlać do turmiksu. Po kilku minutach mielenia przelać przez sitko o małych oczkach i już mamy gotowe mleko roślinne, które możemy spożywać z ziarenkami chia, jagodami acai. (Czas namaczania poszczególnych ziaren może być różny, warto wcześniej zasięgnąć na ten temat informacji.)

Które do czego można wykorzystać?

Ogólnie można powiedzieć, że spośród roślinnego mleka bez laktozy w trakcie gotowania najlepiej zastępuje mleko krowie mleko sojowe o dużej zawartości wapnia i potasu, ponieważ jest podobne co do zawartości tłuszczu i białka. Mleko kokosowe jest bogate w naturalne tłuszcze, wykorzystywane jest do koktajli oraz jako składnik do wielu azjatyckich potraw, np do curry. Mleko owsiane obfituje w węglowodany i białko, ze względu na zawartość błonnika wypełnia, dlatego też jest idealne dla osób na diecie. Najlepiej strawnym rodzajem mleka roślinnego jest mleko ryżowe. Jest ono idealne dla osób na diecie, praktycznie jest bez tłuszczu i białka, co sprawia, że jest mniej odpowiednie do gotowania, ale jest idealnym wyborem do turmiksów, orzeźwiających napojów. Mleko z migdałów o kasztanów ze względu na słodki smak używane jest do przygotowywania deserów, ale jest również dobrą podstawą do turmiksu, a ponadto możemy nim zalać poranne musli, płatki zbożowe.

Źródła:
https://www.finedininglovers.com/stories/vegetable-milk/
https://steptohealth.com/5-best-vegetable-milk/
http://food.ndtv.com/health/vegetable-milk-for-lactose-intolerance-694499

zamiast 535 zł teraz tylko 485 zł / sztuka
Opakowanie: 1 pc
dostawa do domu w ciągu 24 godzin
60-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy
zamiast 535 zł teraz tylko 485 zł / sztuka

Do koszyka

Szukaj artykułu: