Końcowa suma:
Razem produkt/produktów jest w koszyku
Chcę kontynuować zakupy Zamówienie

Wraz z produktem nasi klienci zamówili jeszcze:

Maca: właściwości korzenia | Jak pomaga super żywność Inków?

Maca: właściwości korzenia | Jak pomaga super żywność Inków?

Zaledwie 100 gramów korzenia maca pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C aż czterokrotnie, nie tylko jednak dlatego warto wprowadzić do naszego jadłospisu tę wyjątkową, pochodzącą z Andów super żywność, korzeń maca jest bowiem niezwykle skutecznym środkiem na wzmocnienie odporności i zwiększenie wytrzymałości – po spożyciu macy czujemy się bardziej ożywieni i w lepszej formie.

Maca (Lepidium meyenii) to roślina bulwiasta, spokrewniona z rzodkiewką, uprawiana na wysoko położonych terenach Andów, głównie w Peru. Już Inkowie byli świadomi prozdrowotnych właściwości tej rośliny. Zauważyli, że korzeń maca niezwykle szybko znacznie podnosi poziom energii organizmu człowieka, zwiększając dzięki temu jego wtrzymałość. U mężczyzn wzmacnia potencję, dlatego nazywany jest również peruwiańskim żeńszeniem.

Korzeń w obronie zdrowia

Najwartościowszą pod względem zdrowotnym częścią rośliny jest korzeń, zawierający najważniejsze substancje aktywne rośliny. Wartości odżywcze macy są absolutnie imponujące, dlatego też zaliczana jest do super żywności.
Zaledwie 100 gramów korzenia maca pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C niemal czterokrotnie. Ta sama proporcja w przypadku miedzi wynosi 300, żelaza 82, a potasu 57 procent. Roślina bogata jest również w cynk, wapń, mangan, witaminy B2, B3 i B6, białko, flawonoidy, sterole, aminokwasy i błonnik pokarmowy.

Antyoksydacyjny środek na wzmocnienie odporności organizmu

Swoje antyoksydacyjne właściwości korzeń maca zawdzięcza wysokiej zawartości witaminy C i flawonoidów. Są to składniki zdolne neutralizować nadprodukcję wolnych rodników, które zwiększając ryzyko powstawania stanów zapalnych, chorób serca i uszkodzeń DNA przyspieszają proces starzenia. Do tego, że korzeń maca jest świetnym środkiem na wzmocnienie organizmu, poprawia mechanizm odpornościowy i pomaga zniszczyć szkodliwe mikroorganizmy, przyczynia się również skoncentrowana zawartość białka.

Polecany szczególnie sportowcom

Ponieważ dzięki niespotykanej kombinacji białka, soli mineralnych i witamin korzeń maca błyskawicznie podnosi – a następnie utrzymuje – poziom energii w organiźmie, jest szczególnie korzystny dla sportowców i osób wykonujących ciężką pracę fizyczną lub psychiczną. Spożycie korzenia maca nie tylko dodaje wytrzymałości, ale zmniejsza też zmęczenie i zwiększa koncentrację umysłową. Następnym pozytywem jest to, że obecne w nim aminokwasy i białka stymulują wzrost mięśni. Potwierdza to eksperyment, przeprowadzony przez naukowców z Northumbria University w Anglii, podczas którego mężczyznom, którzy przed i po eksperymencie przejeżdżali rowerem 40 km, podawano przez 14 dni jednym korzeń maca, drugim zaś placebo. Okazało się, że u tych osób, którzy otrzymywali korzeń maca znacznie poprawiły się wyniki oraz – według ich relacji – wzrosła potencja seksualna.

Poprawia płodność

Korzeń maca poprawia płodność na różne sposoby. Podnosi poziom testosteronu i serotoniny w organiźmie, działa też jak afrodyzjak, czyli zwiększa ukrwienie lędźwi, poprawiając tym samym potencję, na czym poznali się już peruwiańscy indianie. Może przynosić niezwykle dobre wyniki w przypadku impotencji – nieprzypadkowo nazywany jest naturalną Viagrą. Ponadto poprawia płodność u mężczyzn poprzez podnoszenie jakości nasienia (stymuluje ruch i liczbę plemników), a u kobiet regulując stężenia estrogenów.

Menstruacja i menopauza

Przy pomocy korzenia maca można złagodzić częstotliwość i nasilenie uderzeń gorąca i wahań nastroju, występujących u kobiet w średnim wieku na skutek zmian hormonalnych, zachodzących podczas menopauzy. Przyczyna tego działania leży w tym, że substancje aktywne rośliny przyczyniają się do utrzymania w organiźmie naturalnej równowagi hormonalnej, można więc w ten sposób uniknąć syntetycznej kuracji hormonalnej lub przyjmowania antydepresantów.
Pozytywny wpływ korzenia maca na gospodarkę hormonalną sprawia również, że spożywaniem korzenia maca można zamortyzować bóle menstruacyjne, jak również skorygować nieregularność lub nadmierną obfitość miesiączki.

Upiększa skórę, zapobiega depresji

Korzeniem maca możemy regulować nie tylko hormony zarządzające menstruacją czy płodnością. Dzięki regularnemu spożywaniu korzenia maca możemy uwolnić się od trądziku, który ma hormonalne podłoże, w dodatku dotyczy to obydwu płci.
Wzmacnia pracę mózgu, łagodzi stany lękowe, a dzięki temu, że podnosi poziom serotoniny, spożywanie korzenia maca, które nota bene nie wywołuje – w przeciwieństwie do amtydepresantów – żadnych skutków ubocznych, jest szczególnie korzystne dla osób cierpiących na depresję.

Dobrodziejstwo dla kości

Dodajmy do naszego jadłospisu korzeń maca, a poczujemy jego dobroczynny wpływ na kości. Swoje działanie, polegające na hamowaniu procesów osteoporozy oraz utrzymywaniu kośćca w zdrowiu i sile, maca zawdzięcza przede wszystkim zawartości manganu i wapnia.

Warto spożywać w postaci proszku

Chociaż korzeń maca dostępny jest na rynku również surowy, należy jednak zachować wobec niego ostrożność. Nieodpowiednio przygotowany może wywołać nawet poważne problemy trawienne.
Dlatego warto raczej wybrać korzeń maca w proszku, który wystarczy stosować w ilości 1-2 łyżek stołowych dziennie.

Przeciwwskazania

W przypadku ciąży, wola (powiększenia tarczycy) i chorób serca spożywanie korzenia maca należy skonsultować z lekarzem!

Źródła:
https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-maca.html
http://nutritiondata.self.com/facts/custom/2193874/0
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928177/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184420/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3856628/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19781622

51 zł / sztuka
Opakowanie: 200 g
dostawa do domu w ciągu 24 godzin
30 porcja wystarczająca na %s dni
sprawdzony składnik organiczny
60-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Do koszyka


składniki nie modyfikowane genetycznie

Szukaj artykułu: