Koszt dostawy:
Końcowa suma:
(Razem produkt/produktów jest w koszyku)
Chcę kontynuować zakupy Zamówienie

Wraz z produktem nasi klienci zamówili jeszcze:

Kapusta superżywnością

Kapusta superżywnością

Kapusta: skuteczny środek detoksykacji organizmu i oczyszczania jelit

Lecznicze właściwości kapusty (Brassicaceae) znane były już w starożytności: początkowo spożywano ją zapobiegawczo przeciw zaburzeniom trawienia, w średniowieczu zaś przeciwko szkorbutowi i w celu złagodzenia objawów chorób układu oddechowego. Wszechstronności kapusty dowodzi jej wkład w profilaktykę i leczenie chorób serca, nadciśnienia, niektórych nowotworów i zaćmy, jak również znakomity wpływ na detoksykację organizmu i oczyszczania jelit.

Kapusta zajmuje wśród superżywności zasłużone miejsce: ponad 90% kapusty stanowi woda, zawiera poza tym duże ilości błonnika, białka i cukru. Obfituje w minerały – wapń, żelazo, siarkę, potas, miedź, magnez, sód, mangan, fluor, selen i cynk –, witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K i J, oraz alfa- i beta-karoten. Zawiera również wiele aminokwasów, a słodkawy smak zawdzięcza obecności dekstrozy i fruktozy. Nieprzęciętna kombinacja witaminy C i E oraz karotenu chroni układ krwionośny, częste spożywanie kapusty zmniejsza ryzyko wylewów do mózgu, jak również zaćmy. Dzięki synergicznemu działaniu witaminy C i siarki, kapusta – podobnie jak inne pożywienie, zaliczane do superżywności – neutralizuje wolne rodniki, będące przyczyną nowotworów, stanów zapalnych i chorób kardiologicznych oraz przyspieszające procesy starzenia skóry, jak również pomaga usuwać kwas moczowy. Naukowcy z Universiti Putra Malaysia wykazali, że ze wszystkich roślin z rodziny kapustowatych najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne posiada kapusta czerwona. Dzięki tym właściwościom kapusta ogrywa znaczną rolę w profilaktyce i leczeniu zapalenia ścięgien, reumatyzmu i zaburzeń tarczycy. Spożycie kapusty rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu obniża wysokie ciśnienie. Obecna w warzywie witamina K poprawia koncentrację i funkcje mózgu, utrzymuje świeżość umysłu, chroni przed degeneracyjnymi zmianami mózgu, typowymi np. dla choroby Alzheimera. Łagodzi objawy wrzodów żołądka, poprawia potencjał odpornościowy błony śluzowej jelit, czym zabezpiecza układ pokarmowy przed szkodliwymi skutkami ewentualnej nadkwasoty żołądka. Regularna konsumpcja kapusty – dzięki obecności w niej izotiocyjanianu, organicznego związku siarki –, blokując rozwój komórek nowotworowych, zmniejsza ryzyko raka płuc i jelita grubego. Ze względu na obfitość błonnika i łagodne działanie przeczyszczające, kapusta przyczynia się do detoksykacji organizmu, oczyszczania jelita grubego, jak również stymuluje pracę wątroby. Niska zawartość kalorii (25 cal/100 g) czyni kapustę popularnym składnikiem kuracji odchudzających. Zastosowana zewnętrznie w krótkim czasie likwiduje czyraki i obrzęki, wystarczy je obłożyć kilkoma liśćmi.

175 zł / sztuka
Opakowanie: 250 g
30 porcja wystarczająca na %s dni
5 zawiera %s składników
sprawdzony składnik organiczny
60-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Do koszyka


składniki nie modyfikowane genetycznie

Szukaj artykułu: