Koszt dostawy:
Końcowa suma:
(Razem produkt/produktów jest w koszyku)
Chcę kontynuować zakupy Zamówienie

Wraz z produktem nasi klienci zamówili jeszcze:

Czekolada – Czy jesteś pewien/pewna, że wszystko o niej wiesz?

Czekolada – Czy jesteś pewien/pewna, że wszystko o niej wiesz?

Gorzka czekolada już od tysiącleci odgrywa ważną rolę w życiu człowieka, liczne kultury używały jej dla przyjemności oraz celów religijnych i leczniczych. Jej pozytywne działanie związane jest nie tylko z pysznym smakiem: wojownicy ze starożytnej cywilizacji Majów i Azteków spożywali go jako napój wzmacniający, natomiast nieprzetworzone nasiona kakaowca chętnie jedzono również w czasie codziennych posiłków. Kakao było również popularne z powodu właściwości zmniejszających stany zapalne, nerwowość, gorączkę i zakażenia, ale rzeczywiście jego rola w naszej obecnej diecie zmieniła się radykalnie, chociaż jego dobroczynne działanie nie straciło swojego znaczenia. Jakie ono jest?

Bogate źródło antyoksydantów

Ta właściwość jest bardzo ważna w celu zapobiegnięcia przed problemami serca i układu krążenia oraz w czasie ich leczenia. Wolne rodniki powstające podczas naturalnych procesów metabolicznych mogą uruchamiać w naszym organizmie różne szkodliwe procesy, przed którymi zapobiegają związki o działaniu przeciwutleniającym.

W ten sposób gorzka czekolada posiada pozytywne właściwości, które:

  • zwiększają elastyczność żył, w ten sposób jest w stanie zmniejszyć ciśnienie krwi, poprawić przepływ krwi
  • jest w stanie zmniejszyć cholesterol LDL (zły cholesterol) i zwiększyć cholesterol HDL (dobry cholesterol)
  • może zmniejszyć tworzenie się skrzepów krwi
  • głównie dzięki temu chroni serce i układ krążenia
  • jest w stanie zmniejszyć rezystancję insuliny, która jest podstawowym problemem cukrzycy typu 2
  • pomaga w utrzymaniu poziomu cukru

Bardzo pożywna gorzka czekolada

Jeśli kupujemy gorzką czekoladę dobrej jakości, której zawartość kakao wynosi ponad 75%, wtedy jest ona nie tylko pożywna, ale również zdrowa nawet w małych ilościach.

W 100 gramach czekolady powyżej 75% znajduje się 11 g błonnika; Żelazo odpowiada 67% proponowanej dziennej ilości, magnez 58%, miedź 89%, mangan 98%; ponadto obfituje również w potas, fosfor, cynk i selen.

W celu ładniejszych włosów i skóry

Na nasz wygląd zewnętrzny słodycze również mogą mieć pozytywny wpływ, bowiem mogą pomóc w poprawie odporności skóry przed promieniami UV, w ten sposób chroniąc skórę przed rakiem skóry lub przed spaleniem na słońcu. Równocześnie dzięki substancjom odżywczym sprawia, że skóra jest zdrowsza i jaśniejsza.

Poprzez zwiększenie dopływu krwi w skórze głowy, cebulki włosowe są lepiej odżywione, tak więc same włosy również są zdrowsze i błyszczące. Jeśli używamy jako maseczkę, zbliżamy się o krok do przepięknych włosów.

Ciekawostki

Szwajcarscy naukowcy opracowali nowy gatunek czekolady po czekoladzie mlecznej, gorzkiej i białej, co nie zdarzyło się już 80 lat. Smak i kolor nowej czekolady pochodzi bezpośrednio z ziaren czekolady, dzięki czemu jest lekko czerwona i być może dlatego otrzymała nazwę „rubin”. Te osoby, które do tej pory spróbowały tej ciekawej słodyczy powiedziały, że czekolada rubin jest orzeźwiająca, kremowa, o owocowym smaku.

Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11684527
http://jn.nutrition.org/content/130/8/2109S.short
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10715760100300091
http://ajcn.nutrition.org/content/95/3/740.long
http://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2003/12000/Flavanol_rich_cocoa_induces_nitric_oxide_dependent.16.aspx
http://jn.nutrition.org/content/138/9/1671.long
http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/swiss-scientists-ruby-chocolate-new-flavour-barry-callebaut-a7930046.html

Szukaj artykułu: