Koszt dostawy:
Końcowa suma:
(Razem produkt/produktów jest w koszyku)
Chcę kontynuować zakupy Zamówienie

Wraz z produktem nasi klienci zamówili jeszcze:

Alkalizacja w domu: prostsza niż myślisz

Alkalizacja w domu: prostsza niż myślisz

Jeśli nie czujemy się dobrze, mamy złe trawienie, trądzik na skórze, bolą nas stawy, jest duża szansa na to, że nasz organizm jest zakwaszony. Wtedy znacznie może poprawić nasz stan natychmiastowa alkalizacja, do której stosujemy wyłącznie naturalne składniki.

Jednym z warunków zdrowego funkcjonowania naszego organizmu jest równowaga kwasowo-zasadowa. Jeśli jest ona naruszona, może prowadzić to do licznych nieprzyjemnych skutków, a co więcej również do powstania chorób.

Dlaczego zakwaszamy się?

Wg wielu osób coraz powszechniejsze zakwaszanie jest chorobą cywilizacji, jest to bezpośrednią konsekwencją stylu życia zwanego nowoczesnym. Podstawą jego jest mała ilość ruchu i nieodpowiednie odżywianie, spożywanie w dużych ilościach potraw mrożonych, obfitujących w dodatki półproduktów i gotowych potraw, tak samo jak alkohol, słodycze z cukrem (ze słodzikiem), napoje gazowane oraz stres, które znacznie przyczyniają się do naruszenia równowagi kwasowo-zasadowej.

Zdrowe potrawy również mogą zakwaszać

Chociaż na podstawie powyższych można by myśleć, że zakwaszają tylko niezdrowe potrawy, nie jest to jednak prawdą. W rzeczywistości wiele warzyw, owoców i ziół bogatych w dobroczynne składniki ma takie działanie. Najczęściej spożywane naturalne zakwaszające artykuły spożywcze to (bez wymienienia wszystkich):

  • rośliny strączkowe (sucha fasola, soczewica, groch włoski), mięsa, brązowy ryż, jajka, twaróg, biała mąka, żyto, mąka owsiana, sery, kawa, herbata (za wyjątkiem zielonej herbaty), kakao, jagody, śliwki, truskawki, suszone owoce, dżemy, orzechy, olej słonecznikowy, margaryna, ryby morskie, miód, grzyby, drożdże.

Naszą dietę należy tak przygotować, aby było w niej około 80 procent potraw (napoi) alkalizujących, natomiast w rzeczywistości ta proporcja jest właśnie odwrotna.

  • Mocno alkalizują: glony spirulina, glony chlorella, trawy jęczmienia, trawy pszenicy, brokuły, ogórki, pietruszka, większość kiełków i pędów, szpinak, kalafior, papryka, arbuz, cytryna.

  • Umiarkowanie alkalizują: owoce cytrusowe(limonka, grapefruit), pieprz Cayenne, jabłka, arbuzy, dojrzałe banany, marchew, daktyle, dojrzałe jagody, awokado, gruszki (słodkie), morele, winogrona (słodkie), buraki, kapusta, seler, cebula, sałata, imbir, pomidory, bazylia, tymianek, majeranek, cynamon.

Objawy zakwaszenia

Zakwaszanie to długotrwały proces, dlatego też objawy nie pojawiają się natychmiast, a ponadto są one też dość powszechne. Wtedy mogą pojawić się mocniejsze dolegliwości, kiedy idealna wartość pH organizmu jest znacznie niższe niż poziom 7,0-7,4 uważany za równoważny (np. wartość pH krwi 7,35-7,45, natomiast żołądek jest bardziej kwaśny). O ile oświadczymy poniższych objawów, jest duża szansa, że zakwaszenie już się rozwinęło:

  • zmęczenie,
  • zaburzenia snu, częsta zgaga,
  • powracająca egzema i trądzik,
  • częste stany zapalne,
  • ból głowy,
  • problemy trawienne,
  • odnawiające się infekcje grzybicze,
  • połamane, matowe włosy i paznokcie.

Niestety powyższa lista wcale nie jest kompletna, bowiem pod wpływem zakwaszenia funkcjonowanie organów wewnętrznych też nie jest optymalne, co może powodować dalsze problemy. Co więcej, naruszenie równowagi kwasowo-zasadowej może zwiększać ryzyko innych chorób. Bóle stawów, już wspomniany łojotok i egzema, cukrzyca, refluks intensywna próchnica, zwiększona osteoporoza i choroby spowodowane osłabieniem organizmu mogą być bezpośrednio połączone z zakwaszeniem.

Bezpieczne rozwiązanie to kuracja alkalizująca

Ponieważ zakwaszenie nie następuje szybko, nie oczekujmy również natychmiastowego rezultatu od równoważącej alkalizacji. Szczególnie wtedy nie, jeśli próbujemy to osiągnąć za wszelką cenę poprzez potrzebną zmianę diety. Dzięki spożywaniu odpowiedniej ilości alkalizujących potraw (nie wystarczy dostatecznie często podkreślać, że 80 procent naszego pożywienia powinno być alkalizujące) z czasem na pewno powróci równowaga kwasowo-zasadowa. Wtedy możemy mieć problem, jeśli zakwaszenie jest tak duże, że powoduje poważniejsze problemy. W tym przypadku proponowane jest spożywanie alkalizujących suplementów diety dobrej jakości. Są one po pierwsze nadzwyczaj skuteczne (znacznie szybciej działają niż zwykła zmiana jadłospisu), po drugie nie zachodzi niebezpieczeństwo, że alkalizacja nie zakończy się powodzeniem, ponieważ nie lubimy potraw służących do tego. Dobry wybór to Green Symbol®, który w odpowiedniej proporcji i ilości zawiera składniki roślinne o zasadowym i kwasowym działaniu chemicznym. Preparaty organiczne (bio) dają gwarancję dobrej jakości surowców oraz ich czystości. Dzięki kapsułkom odpornym na kwas żołądkowy, składniki alkalizujące w całości trafiają do układu jelitowego, skąd bez przeszkód trafiają do obiegu krwionośnego. Warto przy zażywaniu Green Symbol® przeprowadzić również kurację oczyszczającą jelita, bowiem dzięki temu możemy zwiększyć wchłanianie substancji czynnych chroniących zdrowie.

Przypisy:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=alkaline+diet&cmd=correctspelling
http://www.webmd.com/diet/a-z/alkaline-diets
https://www.healthline.com/nutrition/the-alkaline-diet-myth#section7
http://www.acidalkalinediet.net/alkaline-foods.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28117137

175 zł / sztuka
Opakowanie: 250 g
30 porcja wystarczająca na %s dni
5 zawiera %s składników
sprawdzony składnik organiczny
60-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Do koszyka


składniki nie modyfikowane genetycznie

Szukaj artykułu: