
Sproszkowane buraki, produkt organiczny, 100%
51 zł
Jest niewiele lepszych letnich dań dla osób jedzących mięso niż sałatka z kurczaka na zimno. Jest to lekka i orzeźwiająca potrawa, w której jest mało kalorii, natomiast jest bogata w pożyteczne substancje odżywcze i można ją przygotować w pół godziny. Niskotłuszczowe, duszone białe mięso z piersi kurczaka doprawiamy greckim jogurtem, bowiem oba te produkty są doskonałym źródłem białka, a ponadto jogurt obfituje w bakterie probiotyczne pomagające w trawieniu. Dodajmy do niego trochę sproszkowanych buraków, które oprócz tego, że również poprawiają trawienie i spalają tłuszcze, są mocnym antyutleniaczem, chronią wzrok oraz zapewniają prawdziwy zastrzyk energii. Sałatka z kurczaka najlepsza będzie z warzywami, spośród nich również warto wybrać młode produkty sezonowe, bogate w błonnik. Możemy spożywać na śniadanie, obiad lub kolację, buraczano-jogurtowa sałatka z kurczakiem jest doskonałym wyborem na dowolną porę dnia.
2 filiżanki duszonej lub gotowanej piersi z kurczaka pociętej na paseczki,
½ filiżanki greckiego jogurtu,
1 łyżeczka sproszkowanego buraka,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka do kawy bazylii,
¼ filiżanki ogórka pokrojonego w kostkę,
¼ filiżanki drobno posiekanej sałaty,
¼ filiżanki pokrojonej w plastry marchwi,
¼ filiżanki pokrojonego pomidora,
sól, czosnek (do smaku).
Sałatka z kurczaka sama w sobie jest bardzo smaczna, natomiast jeśli chcemy zabrać ją ze sobą, warto zrobić z nią kanapki. Szczególnie dobrze smakuje z chrupkim chlebem razowym lub z chlebem z ziarnami, ale możemy ją również włożyć do pity, chociaż to ostatnie rozwiązanie nie jest najlepszym sposobem na odchudzanie.