
Nasiona chia / Nasiona szałwii hiszpańskiej, produkt organiczny
21 zł
Błonnik, błonnik i jeszcze raz błonnik. Nawet gdyby nasiona chia miały tylko tę zaletę, to warto byłoby je regularnie spożywać, z uwagi na fakt, że błonnik pokarmowy poprawia trawienie, osłania serce i stymuluje procesy detoksykujące organizmu. Nasiona chia zawierają mnóstwo wapnia, są bogate w antyoksydanty i białko. Dzięki temu są jednym z najbardziej skutecznych naturalnych energizerów: dosłownie wstrzykują nam energię, dobrą kondycję i wytrzymałość. Właśnie dlatego włączenie nasion chia do jadłospisu poleca się sportowcom czy studentom w czasie sesji egzaminacyjnej. Ponieważ same nasiona chia nie mają smaku, można je łączyć praktycznie ze wszystkim: o aromacie energetycznych kulek z nasionami chia decydują owoce, podnoszące dodatkowo zawartość błonnika w kulkach, oraz miód.
2 filiżanki nasion chia,
2 filiżanki płatków owsianych,
1 filiżanka siemienia lnianego,
1 filiżanka obłuskanych nasion dyni,
1 jabłko,
½ filiżanki suszonych malin,
½ filiżanki suszonych jagód lub innych drobnych owoców (np. jagód acai),
1 ½ filiżanki masła orzechowego (można zastąpić zwykłym),
1 filiżanka wiórków kokosowych,
1 filiżanka miodu.
Do energetycznych kulek z nasionami chia możemy dodać dowolne owoce. Popularne są suszone figi, warto też wypróbować mielone ziarna oleiste.